Plasma als kans in de corona-crisis

De Duitse firma Plasmatreat uit Steinhagen (NRW) ziet groeimogelijkheden in de branche van het desinfecteren en biedt oplossingen voor de behandeling van beschermende kleding in de huidige corona-crisis.

Plasma Bestuckung

Een prototype van de Plasmatreat reinigingsmachine wordt al gebruikt door het Beierse Rode Kruis, een andere machine bevindt zich in de klinische testfase bij de technische universiteitskliniek in München en ook de Amerikaanse Yale University heeft interesse getoond.

Het idee: beschermende kleding voor eenmalig gebruik op een veilige en eenvoudige manier desinfecteren. Het daadwerkelijke wegwerpartikel kan dan opnieuw worden gebruikt. In de huidige wereldwijde pandemische situatie worden beschermende maskers en beschermende pakken steeds schaarser - dankzij het desinfectieproces met plasma kunnen reeds gebruikte maskers snel en met weinig moeite worden gedesinfecteerd en opnieuw worden gebruikt.

Hoe werkt plasma?

Plasmatreat is de wereldmarktleider in onderzoek en toepassing van atmosferisch plasma. Plasmatechnologie kan op veel manieren worden gebruikt. Tot dusver heeft Plasmatreat zich gespecialiseerd in voorbehandeling van oppervlakken en biedt het oplossingen voor de luchtvaart, elektronica, verpakkingstechnologie, autotechniek en textielproductie.

Teaserbox Microtiter

Plasma ontstaat wanneer lucht en hoogspanning samenkomen - b.v. wanneer het bliksemt tijdens een onweer. Het licht van de bliksem is gemaakt van puur plasma - een gasvormig materiaal.

Een lichtpuntje in de huidige corona-crisis, want plasma werpt zich op als uitstekende desinfectie techniek dankzij de ontwikkeling van dit specifiek proces.

Zelfs bijzonder stabiele, multi-resistente ziektekiemen kunnen met plasma worden gedood - dit is het resultaat van jarenlang onderzoek in het microbiologische laboratorium in het Plasmatreat Technology Center.

"We kunnen helpen bij het oplossen van wereldwijde problemen"

Plasmatreat Corona Christian Buske

“Als we plasma nu met succes kunnen gebruiken in de corona-crisis, zal ons onderzoek enorm vergevorderd zijn en zou uiteindelijk het lopende goedkeuringsproces kunnen worden versneld. Ondertussen zitten we nog steeds in een grijs gebied. We weten dat onze procedure werkt en we hebben voldoende bewijs. Maar de procedure is nog niet goedgekeurd. Dit proces duurt ongelooflijk lang!”, Legt algemeen directeur Christian Buske uit en voegt er nadenkend aan toe: “Tijd is tegenwoordig bijzonder kostbaar. Ik wil dat we als bedrijf verder kunnen uitbreiden en dat onze medewerkers nieuwe producten kunnen bouwen die een wereldwijd probleem helpen oplossen!”

Plasma in actie tegen Corona

Het eerste plasma-desinfectieproces wordt al toegepast in Beieren. Plasmatreat werkt al jaren nauw samen met het Beierse Rode Kruis. De BRK heeft catastrofes meegemaakt en heeft de EBOLA-crisis als een kans gezien om nieuwe wegen in te slaan op het gebied van desinfectie. Conventionele desinfectiemogelijkheden zijn zeer beperkt in de strijd tegen virussen zoals ebola of corona (transport- en leveringsproblemen, beperkte houdbaarheid, niet overal toepasbaar, omgang met chemicalien en textielschade). Het plasma proces is zeer eenvoudig en bovendien milieuvriendelijke waardoor het uitermate geschikt is om in dergelijke crisis in te zetten.

Momenteel zijn er 3 plasma-infectiemachines opgesteld die klaar zijn voor gebruik - andere kunnen onmiddellijk in serie worden geproduceerd. Christian Buske en zijn medewerkers ervaren dagelijks de noodzaak: “We krijgen veel telefoontjes en vragen om hulp van artsen, klinieken, maar ook van particulieren en van ondernemers. Beschermende maskers worden schaars - desinfectie is een oplossing”.

Plasma biedt nog meer mogelijkheden

Plasmatreat werkt al lange tijd aan andere innovatieve desinfectieoplossingen. Zo wordt water met plasma verrijkt, waardoor het een eenvoudig maar schitterend desinfectiemiddel wordt. Ook hier lopen de testseries al jaren in het Plasmatreat technologiecentrum. Voor Christian Buske en zijn team wordt de visie van het bedrijf bevestigd: "Plasma helpt ons om innovatie te combineren met duurzaamheid en de wereld een beetje veiliger te maken".

bron: Plasmatreat GmbH